"Vótak Lajosmizsén nagyon jó zenészök!" (lajosmizsei gyűjtés)

 

"Vót itt régen egy Kis Ferenc prímás is, a Kis Fercso. Jó zenész vót, hú, igen, nagyon, nagyon! Evvel a két ujjával (bal kéz mutató- és középső ujját mutatja) fogdosta a hangot, mer a többi lé vót bénúva neki. Nem tudom, hogy hogy történt! Világi vót úgy is, világi (nevet)! Két ujjaa! Bizony Isten, nagy világot bejárt az is.
Mer azelőtt vót olyan, hogy vándorzenészek. De nagyon nagy prímások vótak! Hegedűt bevágták a hóna alá, vagy a kis kabát alá, oszt a világot járták, olyan nagy zenészek vótak!

Itt is, mikó a Sögyöék muzsikátak a Kakukkba, jött be egy bácsi, cigán bácsi. Kivöszi a hegedűt a kabát alú – ilyen (mutatja) kis zakó vót rajta -, mer jó hűvös vót, leétötte az asztalra. A Sögyö mingyá intett a pincérnek, hogy mit iszik. Világi hegedűje vót, a Sögyö meg vót érte haava, a hegedűjé, olyan vót! Aztán muzsikát a Sögyö, mindön, oszt égysző megkérdi, aszongya:
- Barátom – aszongya -, éggy nótát hagy muzsikáljak el én is!

Aszongya:
- Egész nyugodtan.

De ebbe meg beleszót a Hasúr Pali, avvót a főnök. Avvót ott a kocsmafőnök. Az nem akarta engedni. Aszongya a Sögyö:
- Nem té parancsósz ebbe – aszonyga -, a zenekar az én dógom! – mer megsajnáta, olyan szegényessen vót fölőtözve, szakadt nadrág. Rossz cipő vót a lábán.

Akkó elővette a hegedűt, oszt csak úgy csillogott ahogy játszott, az úgy szót!
Húú! A Sögyörű csak úgy hullott a víz! El is vitte a Sögyö hozzá, ott is lakott nála sokáig. Tanította a Sögyöt muzsikáni. Nagyon-nagyon messzirű jöhetött. Ilyen vándorzenészek vótak! Nagyon tudott a gyerek, nagyon!

Idős bácsi vót, oszt a Sögyö főtisztázta, ruhákat adott rá, mindön. Oszt mindön este vitte mAgávaa muzsikáni a Kakukkba. Itt lakott a Cigánvárosba. Az ötvenes évekbe vót ez.
Mondta:

- Hát – aszongya -, mosmá eemék – aszongya -, né haragudjá! – a Sögyönek mondta. – Mosmá eemék, még tovább!
- Né mönj el, hát maradj itt, nősülj meg! Itt a lakás, lakhatod, minden!

Aszongya:
- Nem – aszongya -, mék tovább!

Benne vót a véribe. Száz kilométeröket légyalogót, ahogy mondta. Akkó talát égy falut, vagy valamit, égy-két napig muzsikát, oszt utánna mögen mönt tovább. Hát az égy nagyon jó zenész vót!

Mögfordította a hegedűjit, a fejit ide tötte így (mutatja, hogy a nyakához tette a hegedű nyakát, a kezébe meg fogta a hasát), és a hegedű nyakán muzsikát. És aszmondtuk, hogy:
- Hát ez nem létezik!

Olyan variációkat muzsikát, hogy a Sögyö csak pislogott..."

(2006) 

 

Csorba Sándor "Sögyö" prímás sírja a lajosmizsei temetőben


 


Az oldalunkon szereplő gyűjtések, írások, képek, kutatási anyagok további felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Govorkovics Anna: "Az a világ még jó volt, nagyon szerettem..." (ladánybenei gyűjtés)

A tanyai tanítóskodás emlékezete Lajosmizsén - Interjú a Szeleczki tanító-házaspárral (2007)

Fekete Istvánné Bóta Katalin: A kerekegyházi Liszicsán család emlékezete (ladánybenei gyűjtés)

Adalékok a Duna-Tisza-csatorna történetéhez