A pusztavacsi templom építéséről

 

"A jelenlegi vacsi rk. templomot, Szent Ágoston Püspök, mint boldogult emlékű Ágoston herczeg, édes atyja védszentjének tiszteletére építtette Fülöp, Szász-Coburg-Gothai Herczeg Ő királyi Fensége, az Úrnak 1884-ik esztendejében. Ő Szentsége XIII. Leo Pápa és I. Ferencz József, Magyarország apostoli Királya dicső uralkodása idejében. A váczi egyházmegyét pedig kormányozta Peitler Antal József megyés püspök Ő Méltósága. A herczegi bécsi Központi Cancellária igazgatója, Szelényi Gusztáv a gazdászati igazgató, és a templomi építés vezetője Virágh Vincze, az építész pedig Mészáros János, kecskeméti lakos volt.
A templom a fenséges Patrónus kérelmére felszentelve lett ugyancsak az 1884-ik évi november hó 9-én, méltóságos és főtisztelendő Neszveda István fölszentelt philoméliai püspök, váczi nagyprépost és püspöki Helynök által, a környékbeli papság asszisztenciája mellett.
Megjelent e magasztos ünnepélyen, hogy lássa bőkezűsége és a magasztos áldozat készsége e lélekemelő gyümölcsét maga a fenséges Kegyúr Fülöp Herczeg, a vacsi római katolikus egyház alapító- és fenntartója udvarával együtt. Továbbá Ő császári és Királyi Fensége József főherczeg, kegyurunk sógora is emelte magas megjelenésével a nap nevezetességét.

És Vacs e nagy napjának maradandóbb emlékére a fenséges Kegyúr néhány darab bronzérmet veretett. Sajnos azomban hogy a felszentelt templom részére, örök emlékül, egy példány érem nem lett fenntartva.

A pusztavacsi templom a XIX. század végén.
 

A templom téglából épült, a torony azomban csak gerenda- és deszkából van, bádoggal behúzva, minek tarthatatlansága máris mutatkozik. Belső berendezésével együtt mintegy 15 ezer forintba került.
Nagyon sajnos, hogy az egyházi felügyeletnek semmi nyoma sincsen a vacsi templom és lelkészlak építkezésénél, mert ily tetemes költséggel, a czélnak megfelelőbb templomot lehetett volna építtetni; így pl. készen volt a templom, a sekrestyét és a herczegi oratóriumot pedig utólag nem kis költséggel - mert a templom fő falát is ki kellett bontani -, toldották hozzá, alig múlik év, hogy az elkövetett mulasztás- és hibákat ne kellett volna pótolni.
A hívek számához is kicsiny a templom, kivált a sátoros ünnepeken, amidőn a szomszéd pusztákból a hívek ide tódulnak, alig képes egy harmadrészét befogadni.
Továbbá a templom helye sem volt helyesen megállapítva, a templomot lehetőleg az uradalom központjára és nem a szélére kellett volna építtetni, ahová a kántor-tanítói lak és az egyik iskola épülete lett volna idővel felállítandó, mit most nélkülözni kénytelenek vagyunk.

Egyébiránt e körülménynek a közeleső puszták lakói veszik hasznát, közelebb levén a vacsi, mint a saját plébániai templomuk, isteni tiszteletre, de különösen szent gyónáshoz Vacson járulnak, úgy hogy itt a húsvéti gyónók száma meghaladja a két ezret."
 

Holmik János, Pusztavacs első lelkésze, 1885 után

 

 

Az oldalunkon szereplő gyűjtések, írások, képek, kutatási anyagok további felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Govorkovics Anna: "Az a világ még jó volt, nagyon szerettem..." (ladánybenei gyűjtés)

A tanyai tanítóskodás emlékezete Lajosmizsén - Interjú a Szeleczki tanító-házaspárral (2007)

Fekete Istvánné Bóta Katalin: A kerekegyházi Liszicsán család emlékezete (ladánybenei gyűjtés)

Adalékok a Duna-Tisza-csatorna történetéhez